Tedavilerimiz

blog

Nazal Polip

Burun polibi burun içinde oluşan şeffaf, sarı renkli üzüm salkımı şeklindeki oluşumlardır.

Burun poliplerinin oluşum sebepleri tam bilinmemektedir. Alerjik üst solunum yolu hastalıkları, mantar enfeksiyonları ve bakterilerin bazı parçaları (süperantijen) bu konuda suçlanmaktadır. Astım ve ağrı kesicilere karşı gelişen alerjilerle birlikte olabilir.

Burun tıkanıklığı, koku alma bozukluğu, burun akıntısı, horlama, uykuda solunum durması, sürekli burun ve geniz akıntısı gibi şikayetleriniz varsa burnunuzda polip olabilir. Bazen burun polipleriniz o kadar büyüyebilir ki dışarıdan siz bile görebilirsiniz.

Bu şikayetlerle doktora gittiğinizde, doktorunuz size ayrıntılı sorular soracak ve poliple beraber başka hastalıklarınız olup olmadığını araştıracaktır. Burnun önden ışıkla yapılan muayenesinde genelde polipler görülür. Ancak bazı durumlarda polipler çok büyümediği için önden ışıkla muayenede gözden kaçar, ancak endoskop denilen kameralarla yapılan muayenede görülebilirler.

Bazen polipler çok büyümediği için spekulumla gözden kaçar, ancak endoskopla yapılan muayenede görülebilirler.

Poliplerin yaygınlığının, sinüslerinizin durumunun değerlendirilmesi ve aynı zamanda ameliyatta neler yapılacağına karar verilmesi için doktorunuz sizden sinüs tomografisi isteyecektir.

Burun polibinizin olduğu saptandıktan sonra doktorunuz size öncelikle ilaç tedavisi verecektir. Şu an için polibin tedavisi cerrahidir. İlaçlar poliplerinizin küçülmesine yardımcı olmak amacıyla verilecektir. Burun polibi için yapılan ameliyatlar günümüzde endoskopik (ince teleskoplarla) yolla yapılmaktadır. Burun polipleri ameliyat sonrasında özellikle beraberinde astım, aspirin alerjisi gibi hastalıklar da varsa tekrarlama meyli gösterir.