Tedavilerimiz

blog

Meniere Hastalığı



Meniere hastalığı şiddetli baş dönmesi, kulakta dolgunluk hissi, çınlama ve işitme kaybı ile karakterize bir hastalıktır. Hastalığın oluşumundaki temel mekanizma iç kulak sıvısının (endolenf) miktarındaki artıştır. Tipik olarak baş dönmesi ani başlar ve birkaç saat sürer. Baş dönmesi oldukça şiddetlidir. Hasta bu sırada dengesini sağlayamaz ve yatmak ihtiyacı hisseder. Genellikle mide bulantısı ve kusma tabloya eşlik eder. Birkaç saat içerisinde baş dönmesi hafifler ancak dengesizlik birkaç gün devam edebilir. Hastalık ataklar halinde sürer ve yıllar içerisinde atakların sıklığı ve şiddeti artar. Hastalık başlangıçta genellikle tek taraflı iken yıllar içerisinde her iki kulak etkilenebilir.

Tedavi:

Tedaviyi başlıca iki aşamada incelemek gerekir; Akut atakta baş dönmesinin ortadan kaldırılması ve sonrasında yeni atakların önlenmesi.

Akut atak sırasında amaç denge organını baskılayarak baş dönmesini sonlandırmaktır. Bunun için sıklıkla kullanılan ilaçlar antihistaminikler, antiemetikler ve benzodiazepinler ve diüretiklerdir. Atakların önlenmesinde en önemli faktör hastanın tuz kısıtlamasıdır. Tuz kısıtlamasının yanı sıra hastada diet düzenlemesine gidilmeli ve kafein azaltılmalıdır. Ayrıca streste hastalığı tetikleyen önemli bir faktördür. Dietteki değişikliklerin yanı sıra vazodilatatör, gingko biloba ekstreleri ve diüretikler kullanılabilir. Medikal tedaviye cevap vermeyen ve hastanın günlük yaşantısının ciddi derecede etkilendiği durumlarda cerrahi tedavi gündeme gelebilir.